NL | EN
Publishing  Children
Johannes de parkiet

Pete the parakeet

Pete the parakeet |

Johannes lives alone. But one day, birds of all feathers come to live in his aviary! Johannes doesn’t like that one bit. A book about getting used to differences.

Mark Haayema writes children’s books about contemporary themes like dementia, homosexuality and in this case xenophobia. Without being moralistic his books he inspires people to talk about these subjects.

Medy Oberendorff is an immensely patient illustrator; she zooms in on the flora and fauna around us and illustrates it with incredible detail. She shows natures beautity by her refined and detailed style. She earlier illustrated the critically acclaimed success: The wondress insect book. 

 • #boekwijzer

  Mark Haayema had vroeger een parkiet die Johannes heette. Op een dag liet zijn moeder de deur van het hokje per ongeluk openstaan en vloog hij weg. Nu schittert het beestje als naamgever en hoofdrolspeler in dit bijzonder mooie prentenboek.
  🌱
  Het verhaal:
  Johannes de parkiet wordt door baasje Gijs van zijn vertrouwde kooitje naar een prachtig vogelverblijf gebracht. Er is ruimte voor wel 100 vogels. Maar dat weet Johannes dan nog niet. Hij moet vooral even wennen aan zijn nieuwe huis. Dat gaat best, tot er bezoek komt.
  Onverwachts bezoek.
  Ongewenst bezoek.
  Johannes vindt het helemaal niks. Hij was hier toch eerst? Hoe durven ze! Het wordt alleen maar erger. Vogel voor vogel vult de kooi. En Johannes? Die is boos op alles en iedereen. Hij is ontzet, hij ontploft zowat.
  🌱
  Mark Haayema vindt het fijn als zijn verhalen aanzetten tot denken. Ze moeten leuk zijn, spannend, grappig, maar mogen best wat aantippen. Precies dat is wat ‘Johannes de parkiet’ doet. En niet zomaar iets. Het thema is actueel. Het speelt in op de angst om ruimte kwijt te raken aan vluchtelingen, aan mensen die anders zijn dan alles wat we kennen. De schrijver laat in dit verhaal niet alleen zien wat een kleine moeite het is om wat ruimte in te leveren. Hij laat ook zien dat het best logisch is dat je dat even spannend vindt. En ook dat je geen keus hebt. ‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. Of je nu wilt of niet.’
  🌱
  Het is heel fijn dat hij Medy Oberendorff vond om het boek te illustreren. Als 3de ooit behaalde zij een Master Wetenschappelijke Illustratie aan de Universiteit van Maastricht. Haar werk is verfijnd, gedetailleerd, toont de schoonheid van dieren, ik kan ernaar blijven kijken.
  🌱
  De illustraties en het verhaal vormen een zeer gelukkige combinatie.
  Een subtiel fronsje, de veertjes woest omhoog, in kinderboeken krijg de Medy de bewegingsruimte die ze bij wetenschappelijke tekeningen mist. Tussen de lijntjes door kan ze haar eigen sfeer meegeven.
  En waar zij iets van het realisme kan loslaten door het fictieve van het verhaal, krijgt het actuele thema in dit kinderboek door haar realistische tekeningen zoveel zeggingskracht.
  #boekwijzer