NL | EN
Uitgeverij  Actueel

Johannes de parkiet

Johannes de parkiet | Vlag en wimpel 2019!

Dit verhaal over Johannes de parkiet begint met een volière. Of nou ja… eigenlijk met de bouw ervan. Of begon het al toen Gijs het idee kreeg om meer vogels te houden? Ach, het doet er niet toe. We zijn nu al begonnen.

Gijs heeft dus een volière gebouwd. Een prachtig vogelverblijf van gaas en hout. Het is ruim. Ruimte genoeg voor wel honderd vogels. Minstens. Maar zoveel heeft hij er niet. Nog niet. Hij heeft er eentje. Geen eendje, maar een parkiet. Johannes heet ie. Johannes de parkiet. Hij zit mooi, alleen in zijn eigen kooi. Nog wel.

Maar op een dag ruikt hij onraad. En hij heeft gelijk. Gijs heeft een doos vol piepgeluiden op de grond gezet. Vijf zebravinken en daar blijft het niet bij. Steeds meer vreemde vogels komen ‘zijn’ volière bewonen… Johannes vindt het allemaal maar niks!

Een boek over wennen aan vreemde vogels.

Uit het Juryrapport:
‘Johannes de parkiet
is een geestig, fijn voor te lezen verhaal dat inspeelt op de angst om ruimte kwijt te raken aan mensen die anders zijn. Mark Haayema laat niet alleen zien dat het een kleine moeite is om wat ruimte in te leveren. Hij geeft ook aan dat het best logisch is dat je dat even spannend en lastig vindt. En ook dat je soms geen keus hebt. ‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. Of je nu wilt of niet.’

Lesbrief
Bekijk ook de lesbrief van Johannes de Parkiet en Gerda de Goudvink!

Johannes de parkiet 1

 

 

  • Vlag en Wimpel Griffeljury 2019
    Johannes de parkiet
    auteur: Mark Haayema
    Illustrator: Medy Oberendorff
    Categorie Tot zes jaar

    Het Juryrapport:
    ‘Dit verhaal begint waar elk verhaal zou moeten beginnen. Bij het begin, waar het allemaal is begonnen.’ De eerste zinnen schuwen gevoel voor drama niet, net als Johannes de parkiet. Hij wordt door baas Gijs van zijn vertrouwde kooitje naar een prachtig vogelverblijf gebracht. Het wennen aan zijn nieuwe huis gaat best, tot er bezoek komt. Onverwachts bezoek. Ongewenst bezoek. Johannes de parkiet is een geestig, fijn voor te lezen verhaal dat inspeelt op de angst om ruimte kwijt te raken aan mensen die anders zijn. Mark Haayema laat niet alleen zien dat het een kleine moeite is om wat ruimte in te leveren. Hij geeft ook aan dat het best logisch is dat je dat even spannend en lastig vindt. En ook dat je soms geen keus hebt. ‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. Of je nu wilt of niet.’

  • #boekwijzer

    Mark Haayema had vroeger een parkiet die Johannes heette. Op een dag liet zijn moeder de deur van het hokje per ongeluk openstaan en vloog hij weg. Nu schittert het beestje als naamgever en hoofdrolspeler in dit bijzonder mooie prentenboek.
    🌱
    Het verhaal:
    Johannes de parkiet wordt door baasje Gijs van zijn vertrouwde kooitje naar een prachtig vogelverblijf gebracht. Er is ruimte voor wel 100 vogels. Maar dat weet Johannes dan nog niet. Hij moet vooral even wennen aan zijn nieuwe huis. Dat gaat best, tot er bezoek komt.
    Onverwachts bezoek.
    Ongewenst bezoek.
    Johannes vindt het helemaal niks. Hij was hier toch eerst? Hoe durven ze! Het wordt alleen maar erger. Vogel voor vogel vult de kooi. En Johannes? Die is boos op alles en iedereen. Hij is ontzet, hij ontploft zowat.
    🌱
    Mark Haayema vindt het fijn als zijn verhalen aanzetten tot denken. Ze moeten leuk zijn, spannend, grappig, maar mogen best wat aantippen. Precies dat is wat ‘Johannes de parkiet’ doet. En niet zomaar iets. Het thema is actueel. Het speelt in op de angst om ruimte kwijt te raken aan vluchtelingen, aan mensen die anders zijn dan alles wat we kennen. De schrijver laat in dit verhaal niet alleen zien wat een kleine moeite het is om wat ruimte in te leveren. Hij laat ook zien dat het best logisch is dat je dat even spannend vindt. En ook dat je geen keus hebt. ‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. Of je nu wilt of niet.’
    🌱
    Het is heel fijn dat hij Medy Oberendorff vond om het boek te illustreren. Als 3de ooit behaalde zij een Master Wetenschappelijke Illustratie aan de Universiteit van Maastricht. Haar werk is verfijnd, gedetailleerd, toont de schoonheid van dieren, ik kan ernaar blijven kijken.
    🌱
    De illustraties en het verhaal vormen een zeer gelukkige combinatie.
    Een subtiel fronsje, de veertjes woest omhoog, in kinderboeken krijg de Medy de bewegingsruimte die ze bij wetenschappelijke tekeningen mist. Tussen de lijntjes door kan ze haar eigen sfeer meegeven.
    En waar zij iets van het realisme kan loslaten door het fictieve van het verhaal, krijgt het actuele thema in dit kinderboek door haar realistische tekeningen zoveel zeggingskracht.
    #boekwijzer