NL | EN

Voorlezer

Wie is de beste voorlezer

Ron Brandsteder

Ron Brandsteder (1950) deed zowat alles op mediagebied. Radio- en televisiepresentatie, zang, hij speelde in films en in de revue. Het voorlezen van luisterboeken noemt hij ‘een nieuwe uitdaging’. Het eerste boek dat Brandsteder voorlas, De aanklacht van John Grisham, werd direct genomineerd voor De prijs voor het beste luisterboek van 2008. Na De aanklacht las hij ondermeer De getuige van John Grisham, Ooggetuigen van Carrie Slee en de Millennium Trilogie van Stieg Larsson.

Nu tien jaar later behoort hij weer tot de voorlezers die kans maken op de Hebban Luisterboek Award 2018. Hij staat op de longlist van beste luisterboek.

Brandsteder blijkt een uitstekende voorlezer te zijn, die opvallend genoeg nooit te veel drama in het verhaal legt, maar wel op een subtiele manier het verhaal boeiend weet te houden. Je hangt als het ware al snel aan zijn lippen. En dan nog een bekentenis – ik vind dat Larsson erg opknapt van een verkorte versie. Misschien heeft dat te maken met de specifieke eisen die een luisterboek stelt, maar het pakt in dit geval erg goed uit. Met andere woorden: als je er tegenop zag om die dikke pillen van Larsson mee te slepen op vakantie, schaf dan dit luisterboek aan en ga heerlijk lui liggend genieten van een buitengewoon spannend en goed verhaal. Trek er dan wel een kleine acht uur voor uit – een luisteraar over de Millennium Trilogie van Stieg Larsson

Om een beetje een indruk te geven van de ingetogen maar zeer duidelijke en aanstekelijke manier waarop Brandsteder voorleest een fragment bijgevoegd.