NL | EN
Uitgeverij  Actueel
Van Gogh en de Zonnebloemen - Een meesterwerk onderzocht

Van Gogh en de Zonnebloemen

Zomertentoonstelling Van Gogh Museum, Van Gogh en de Zonnebloemen, 21 juni 2019 – 1 september 2019

De zonnebloemen-schilderijen behoren tot de bekendste werken van Vincent van Gogh. Hij maakte ze in Arles, in Zuid-Frankrijk, in 1888 en 1889. In stralende tinten geel schilderde hij vijf grote stillevens van zonnebloemen in een vaas, die nu in musea over de hele wereld hangen. In dit boek staat Zonnebloemen uit de collectie van het Van Gogh Museum centraal. Het meesterwerk is onderzocht met de nieuwste technieken, om erachter te komen welke materialen Van Gogh gebruikte, wat de conditie van het schilderij is, en wat er nu, 130 jaar nadat het schilderij gemaakt werd, gedaan kan worden om het schilderij zo goed mogelijk te bewaren voor de toekomst.

Naast de resultaten van het onderzoek belicht deze publicatie de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het schilderij en de speciale betekenis die de zonnebloem had voor Van Gogh. Zijn voorkeur voor dit motief was nauw verbonden met zijn vriendschap en wedijver met de schilder Paul Gauguin, met wie hij zijn atelier deelde in Arles. Van Gogh besefte dat hij met zijn zonnebloemen-schilderijen een ware prestatie had geleverd en dat werd ook door anderen erkend. Niet alleen Gauguin, maar ook Vincents broer Theo, andere kunstenaars en critici vonden de schilderijen prachtig. Al snel na Van Goghs vroege dood kregen ze de status van meesterwerken.

Voldoende in vuur geraken om die goudkleuren en die bloementonen te laten versmelten – dat kan de eerste de beste niet, daarvoor is de energie en aandacht van een hele persoonlijkheid nodig.’
– Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, 22 januari 1889.

Boek bij tentoonstelling Van Gogh en de Zonnebloemen. In samenwerking met het Van Gogh Museum en Uitgeverij Tijdsbeeld.

  • Tentoonstelling Van Gogh en de Zonnebloemen
    Van Gogh Museum, Amsterdam
    21.06.2019 – 01.09.2019