NL | EN
Uitgeverij  Volwassenen

Sprong in het heelal 1- Operatie Luna

 • Auteur

  Charles Chilton

 • Duur

  6 uur 29 min

 • Prijs

  20.99

 • ISBN

  9789047605355

Unieke editie met een voorwoord van André Kuipers!

André Kuipers is een groot fan van de hoorspelen van Léon Povel en Een sprong in het heelal heeft hem zelfs geïnspireerd heeft om de ruimtevaart in te gaan. Kuipers luisterde naar Sprong in het heelal in het internationale ruimtestation ISS.

De eerste expeditie naar de maan. De eerste schreden op het gebied van de ruimtevaart voeren de luisteraar naar de maan waar de ruimtevaarders kennismaken met tijdreizigers. Beroemd hoorspel uit de jaren vijftig.

Sprong in het heelal is het meest succesvolle sciencefictionhoorspel op de Nederlandse radio. Het werd, tussen 1955 en 1958, in drie langlopende series door de KRO uitgezonden, te weten: Serie 1 – Operatie Luna, Serie 2 – Het Marsmysterie en Serie 3 – Mars slaat toe. Sindsdien zijn de series meermalen herhaald.

Het uit drie series bestaande feuilleton werd gebaseerd op het BBC-hoorspel Journey into space van de Engelse schrijver Charles Chilton. In Nederland werd het, vertaald door Eddy Franquinet alias P.R.O. Peller en geregisseerd door Léon Povel, uitgezonden vanaf 1955. Dat was vlak voordat de space-race tussen de VS en de Sovjet Unie op het punt stond los te barsten. De NASA werd opgericht en de Sovjet Unie zou weldra de kunstmaan Spoetnik in een baan om de aarde brengen. Over wat er zich in de ruimte af zou spelen gingen kortom de wildste geruchten.

Dit luisterboek bevat de complete eerste serie Operatie Luna. Vijf afleveringen van deze 18-delige hoorspelserie zijn in de loop van de jaren verdwenen in de omroeparchieven, maar werden voor deze uitgave opnieuw, van het originele script, voorgelezen door Arend Jan Heerma van Voss. De aan- en afkondigingen zijn opnieuw ingesproken door de regisseur Léon Povel, op 96-jarige leeftijd!

In Operatie Luna bouwt de Australische uitvinder Steve Mitchell een door atoomkracht aangedreven ruimteraket. In gezelschap van de vlieger Jeff Morgan, de marconist Jimmy Barnet en dr. Matthews maakt hij een verkenningsvlucht naar de maan. Als de ruimtevaarders van het eerste uur naar de aarde willen terugkeren, grijpt een eskader vliegende schotels van een andere planeet in en verplaatst hen niet alleen buiten het zonnestelsel, maar ook buiten de tijd.

Sprong in het heelal bevat ruim 100 speciaal voor de serie ontworpen ruimtegeluiden. Het boeiende van dit verhaal is, dat de fantasie steeds wortelt in wetenschappelijke feiten en theorieën, waardoor alle gebeurtenissen voor ons gevoel binnen de sfeer van het mogelijke liggen, al lijken zij vaak ongerijmd en gedurfd.

Sprong in het heelal 1 – Operatie Luna werd uitgezonden door de KRO tussen 1 oktober 1955 en 11 februari 1956. Deze luisterboekproductie is tot stand gekomen i.s.m. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.