NL | EN
Uitgeverij  Actueel

Peter Vos – Scheppingsverhaal

 • Auteurs

  Peter Vos, Jan Piet Filedt Kok

 • Illustrator

  Peter Vos

 • Samenstellers

  Jan Piet Filedt Kok

 • Prijs

  27,99

 • ISBN

  9789047626114

Scheppingsverhaal |

Tekenaar Peter Vos (1935-2010) maakte tientallen boeken in één exemplaar, bestemd voor geliefden, familieleden en vrienden. Eén van de vroegste daarvan is het Scheppingsverhaal dat hij op 5 december 1959 cadeau doet aan Mieke Heybroek, op wie hij dan verliefd is. Het boek, oorspronkelijk slechts voor haar ogen bestemd, vond zijn weg naar publicatie in 1966 en werd direct een bestseller.

Het Scheppingsverhaal beslaat achtenveertig pagina’s waarop de schepping op een vrijzinnige manier verbeeld
wordt. God de Vader, de Schepper, een man met baard gehuld in een monnikspij, speelt in vrijwel alle pagina’s de hoofdrol. Hij is druk in de weer met de schepping van bomen, dieren, vogels etc. waarna hij tot slot Adam en Eva creëert.

Nu, bijna zestig jaar na dato, wordt het Scheppingsverhaal opnieuw uitgegeven, voor het eerst in een fraaie facsimile-uitgave. In een begeleidend essay reconstrueert kunsthistoricus Jan Piet Filedt Kok de ontstaans- en publicatiegeschiedenis van het Scheppingsverhaal.

 • Facsimile van de originele getekende dummy van het Scheppingsverhaal van Peter  Vos, 5 december 1959. Het Scheppingsverhaal werd eerder uitgegeven in boekvorm door Uitgeverij Contact, Amsterdam in 1966. Het origineel van het Scheppingsverhaal bevindt zich sinds juni 2018 in het Centraal Museum in Utrecht.

  Deze facsimile maakt onderdeel uit van een tweedelige uitgave van het Scheppingsverhaal van Peter Vos, bestaande uit een begeleidend essay en deze facsimile-uitgave, uitgegeven door Uitgeverij Rubinstein, Amsterdam in 2019.

  De rugtekst van deze facsimile wijkt af van de originele getekende dummy. Daarnaast zijn er twee pagina’s toegevoegd (p. 50 en p. 51); uitgaande van een totaal van 52 pagina’s inclusief omslag. Op pagina 51 is het opengevouwen colofon afgebeeld dat correspondeert met de voorkant van het gesloten colofon van pagina 49.