NL | EN
Uitgeverij  Actueel

Klimt geïnspireerd door Van Gogh, Rodin, Matisse

  • Auteur

    Diverse auteurs

  • Prijs

    € 24,95

  • ISBN

    9789490880385

De Weense kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) is wereldberoemd om zijn gouden ornamenten, zijn vloeiende kleuren en zijn sensuele vrouwenportretten. Maar waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? Hoe goed kende hij Vincent van Gogh? Heeft hij ooit een schilderij van Henri Matisse gezien? Deze catalogus biedt de unieke kans om het werk van Klimt te midden van zijn talrijke inspiratiebronnen te zien. Rond 1900 was moderne Europese kunst alomtegenwoordig in Wenen – in de Wiener Secession, in galerieën, kunsttijdschriften en privécollecties. Klimt stond open voor vernieuwingen, liet zijn werk erdoor beïnvloeden en verbloemde zijn artistieke bronnen niet. De ontmoeting tussen zijn werken en die van de kunstenaars met wie hij wordt geassocieerd onthult belangrijke en vaak verrassende parallellen.

De moderne en vernieuwende Europese kunst van rond 1900 stimuleerde Gustav Klimt om zich los te maken van de Weense schildertraditie en zijn eigen koers te volgen. Kunstenaarsvereniging Wiener Secession, waarvan Klimt medeoprichter was, toonde in 1898 voor het eerst een overzicht van de Europese avant-gardekunstenaars. Elke tentoonstelling die de vereniging daarna organiseerde, betekende een nieuwe golf van inspiratie en creativiteit voor Klimt.

Hij liet zijn werk erdoor beïnvloeden en verbloemde zijn artistieke bronnen niet. Naast de kenmerkende elementen als bladgoud, sierlijke vormen en erotiek, gingen schilderkunstige aspecten uit het werk van Van Gogh, Matisse, Rodin, Whistler, Toorop, Monet en vele anderen deel uitmaken van Klimts aansprekende stijl.

Dit boek biedt het eerste uitgebreide overzicht van Gustav Klimt in de context van de kunstenaars die hem inspireerden.

• Uitgegeven door het Van Gogh Museum, Museum Belvedere, Wenen en Uitgeverij Tijdsbeeld
• Tentoonstelling in het Van Gogh Museum 7 oktober 2022 t/m 8 januari 2023