NL | EN

Actueel

Album van de Caraïbische poëzie 2

Schrijver en dichter Quito Nicolaas benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Schrijver en dichter Quito Nicolaas uit Almere is op 26 april benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt het lintje voor onder meer zijn bijdrage aan het versterken van de Nederlands-Arubaanse verhoudingen. De plaatsvervangend gevolmachtigde minister van Aruba, Ady Thijsen, was ook aanwezig bij de uitreiking. Quito Nicolaas’ werk is opgenomen in het Album van de Caraïbische poëzie, dat op 23 april werd gepresenteerd in de OBA Amsterdam.

Nicolaas kwam als 17-jarige vanuit Aruba naar Nederland om politicologie en rechten te studeren. Hij is volgens waarnemend burgemeester Ank Bijleveld een “literaire duizendpoot”. In 2020 vierde hij zijn 40-jarig jubileum als schrijver, dichter, essayist en boekenrecensent. In 2010 kwam zijn eerste Nederlandse roman uit.

Bijleveld zei tijdens de uitreikingsspeech: “U bent een echte bruggenbouwer in de relatie tussen Aruba en Nederland en wordt wel één van de pijlers genoemd van de rijke Arubaanse cultuur. Door uw verdiensten voor de Arubaanse cultuur en uw bijdrage aan de Nederlands-Arubaanse verhoudingen versterkt u de relatie tussen beide Koninkrijksdelen.”

Nicolaas werd ook door Bijleveld geprezen omdat hij is opgenomen in het prestigieuze Dictionary of Caribbean and Afro-Latin American Biography: een omvangrijk naslagwerk van personen die vanuit hun verschillende achtergronden en verdiensten een rol van betekenis hebben gespeeld in de historie van de Caraïben. Daar staan ook grote namen in als sprinter Usain Bolt, Nobelprijswinnaar Derek Walcott en zanger Bob Marley.

Quito Nicolaas had de onderscheiding niet verwacht: “Als schrijver en als wetenschapper heb je een bepaalde roeping om te schrijven. En dat doe ik. Dus ook in het weekend werk ik gewoon door. Ook ’s avonds tot half negen ben ik nog steeds aan het werk. Maar ik heb nooit van mijn leven verwacht dat ik hiervoor voor mijn werk, een onderscheiding zou krijgen.”