NL | EN

Auteur, Samensteller

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten werd in 1970 in Vlissingen geboren. Als kind wist hij niet precies wat hij wilde worden: politieagent of cowboy? Of misschien astronaut? Maar toen hij ouder werd, wist hij het zeker: hij zou schrijver worden.

Na het gymnasium in Arnhem ging hij communicatie studeren in Utrecht. Tijdens zijn studie vond hij een baan als tekstschrijver bij een reclamebureau. Verder vertaalde hij boeken van het Engels naar het Nederlands en in 1998 publiceerde hij zijn eerste boek, ‘De Bralmanak’, een boek voor en over studenten.

Na dit boek volgden nog andere boeken voor volwassenen en in 2003 maakte hij samen met Sieb Postuma zijn eerste kinderboek, ‘Ruik eens wat ik zeg, de taal van dieren en planten’. Jan Paul schreef de tekst en  Sieb Posthuma maakte de illustraties. Met dit kinderboek viel Jan Paul meteen in de prijzen, hij kreeg de Vlag en Wimpel van de griffeljury.

Jan Paul schreef boeken over allerlei onderwerpen. ‘Het NOS Jeugdjournaal’ bijvoorbeeld, dat laat zien hoe een nieuwsuitzending wordt gemaakt. En voor de serie ‘Fantastische feiten’ schreef hij onder andere het boek ‘Daar komen de Romeinen’. Ook schreef hij inleidingen bij verschillende boeken van Frank Groothof en in 2007 maakte hij de cd ‘Let’s barok’ met Edwin Rutten als verteller.

Hoewel de boeken van Jan Paul over heel verschillende onderwerpen gaan, ze zijn eigenlijk altijd heel informatief. Zoals het boek ‘Kinderen van Amsterdam’ bijvoorbeeld, dat hij samen met illustrator Paul Teng maakte, en over het Amsterdam van vroeger gaat. Voor dit boek ontving hij in 2008 een Gouden Griffel. Een jaar later schreef hij De wraak van het spruitje, het Kinderboekenweekgeschenk van 2009.  In 2014 kreeg hij opnieuw een Gouden Griffel. Dit keer voor Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel… En sinds maart 2015 is hij de Kinderboekenambassadeur.