NL | EN

Illustrator

Charlotte Dematons

Charlotte Dematons

Charlotte Dematons werd op 21 september 1957 geboren. Na haar middelbare school in Frankrijk ging ze naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in illustreren en ontwerpen. In 1982 deed ze examen. Tijdens de tentoonstelling van de eindexamenkandidaten werd haar werk opgemerkt door de uitgever van Lemniscaat. Hij gaf haar een opdracht voor het maken van een prentenboek. Dat werd Dido, haar debuut als prentenboekenmaakster.

Voor Lemniscaat, maar ook voor een groot aantal andere uitgeverijen en tijdschriften, maakt ze sindsdien illustraties en prentenboeken, waaronder diverse sprookjesboeken en de twee kijk- en zoekboeken van formaat De gele ballon en Sinterklaas. Dematons’ illustraties hebben vaak een sprookjesachtige sfeer en vallen op door de vele details. Voor Grimm ontving Charlotte Dematons het Zilveren Penseel 2006 en Sinterklaas, waarvan binnen vier jaar al meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht,  werd in 2008 bekroond met het Gouden Penseel.

Met haar nieuwste prentenboek Nederland, dat in september 2012 verscheen, overtrof ze alles. Het werd direct na verschijning omarmd door de pers, boekhandels en lezers. Al binnen vier maanden waren er 100.000 exemplaren verkocht en het prentenboek werd bekroond met de Glazen Globe en een Zilveren Penseel.