NL | EN
Uitgeverij  Actueel

Het futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld

  • Samenstellers

    Fabio Benzi, Renske Cohen Tervaert

  • Prijs

    € 59,90

  • ISBN

    9789490880446

De tentoonstelling ‘Futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld’ in het Kröller-Müller Museum in Otterlo (29 april – 3 september 2023) kondigt zich aan als een absolute Europese toptentoonstelling. De eerste grote tentoonstelling over het futurisme na “Italian Futurism, 1909-1944: Reconstruction the Universe” in New York in 2014 – met 600.000 bezoekers de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het Guggenheim Museum.

Het futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld brengt voor het eerst de vele relaties in beeld tussen het futurisme en overige Europese avant-gardes zoals het Bauhaus in Duitsland, De Stijl in Nederland, Omega Workshops in Engeland, het constructivisme in Rusland en Esprit Nouveau in Frankrijk. In meer dan twintig essays, geschreven door een internationaal team van deskundigen, komt een uitgebreid scala aan onderwerpen aan bod en een even grote variëteit aan genres, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, interieur- en theaterontwerp, drukwerk, mode en allerlei gebruiksvoorwerpen, van meubilair en tapijten tot serviesgoed en speelgoed.

Naast Italiaanse futuristen als Giacomo Balla, Umberto Boccioni en Fortunato Depero, worden de andere avant-gardes vertegenwoordigd door kunstenaars als Sonia Delaunay, Le Corbusier, Fernand Léger, Walter Gropius, Aleksandr Rodtsjenko, Fritz Lang, László Moholy-Nagy, Wassily Kandinsky, Hans Arp, Duncan Grant, Kazimir Malevitsj en Vladimir Tatlin.

Over een periode van 1912 tot 1939 volgt dit baanbrekende boek het futurisme en de Europese avant-gardes in hun gezamenlijke zoektocht naar een nieuwe esthetiek, die gepaard ging met een levendige uitwisseling van nieuwe ideeën en met zowel wederzijdse bewondering als onderlinge fricties en wedijver.