NL | EN

Actueel

Maurits Rubinstein en Mascha de Vries vertellen over het luisterboek in Trouw

Maurits Rubinstein en Mascha de Vries vertellen over het luisterboek in Trouw

Dagblad Trouw besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan de groeiende populariteit van het luisterboek in Nederland. Oprichter Maurits Rubinstein en uitgever Mascha de Vries vertellen hoe uitgeverij Rubinstein 35 jaar geleden het luisterboek in Nederland introduceerde. Maurits’ tante Renate Rubinstein was degene die de bal aan het rollen bracht:

Renate had de gewoonte haar nieuwste pennenvruchten voor te lezen aan haar schrijversvrienden, maar dat werd door haar ziekte te zwaar, vertelt neef Maurits. “We spraken af dat ze het aan mij zou voorlezen en ik heb van die opname vijftig cassettebandjes gemaakt. Die waren binnen no time uitverkocht. Niet lang daarna was ik in de Verenigde Staten en daar zag ik in de platenzaken stellingen vol luisterboeken. Toen dacht ik: Dit zou weleens wat kunnen worden.”

Inmiddels is het luisterboek een permanente waarde in het boekenlandschap geworden; jaarlijks komen er duizenden nieuwe titels bij. Het wordt steeds vanzelfsprekender dat er naast een papieren editie en een e-book ook een audioversie van een boek verschijnt. Toch is dit niet ten koste gegaan van het papieren boek:

Luisterboeken zijn een blijvertje en een aanvulling op de manier waarop mensen literatuur beleven, zegt Rubinstein-uitgever De Vries. “Het is niet dat mensen minder zijn gaan lezen en meer zijn gaan luisteren, het is er gewoon bijgekomen.”

Na 35 jaar is Rubinstein uitgegroeid tot een allrounduitgeverij met diverse publicaties, maar audio maakt daar nog altijd een belangrijk deel van uit. Alleen wordt deze niet langer op cassettebandjes verspreid, maar op cd en in toenemende mate op digitale kanalen zoals Spotify, Storytel, de LuisterBieb en Luisterhuis.