NL | EN

Actueel

Jij + ik 2

Mark Haayema wint Poëziester voor ‘Twee rozijntjes’

Mark Haayema heeft met zijn gedicht Twee rozijntjes uit de bundel Jij + ik de Poëziester eerste graad gewonnen. In totaal stemden 35.000 middelbare scholieren leerlingen uit verschillende Vlaamse en Brusselse scholen tijdens de week van 21 maart, Wereldpoëziedag. Zij kozen hun lievelingsgedicht uit een selectie en bekroonden dat gedicht met een Poëziester, de belangrijkste Belgische jongerenpublieksprijs voor poëzie.

De Poëziesterren zijn een initiatief van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming). In navolging van het succesvolle project Gouden Poëziemedaille & Poëziesterren dat sinds 2014 bestaat, werd in 2021 ook een laagdrempelig poëzieproject uitgerold in het secundair onderwijs. Bij dit tweejaarlijks event kennen leerlingen uit de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs Poëziesterren toe aan hun favoriete gedicht. Hiermee worden jongeren warm gemaakt om kwalitatieve hedendaagse poëzie te lezen en te ervaren.

Bij de winnende gedichten wordt een gedetailleerd lespakket samengesteld, wat op secundaire scholen geleverd zal worden. Hierin zitten onder andere een lesbrief, lestips om zelf creatief aan de slag te gaan en een gedrukte, geïllustreerde uitgave van de gedichten. De twee winnende gedichten worden daarnaast door Leonard Cools geïllustreerd en tot posters bewerkt.

Cynthia Borst maakte ook een animatiefilm bij het gedicht:

De Poëziesterren gingen in 2023 naar:
• Eerste graad secundair onderwijs (1e en 2e klas middelbaar onderwijs): ‘Twee rozijntjes’ uit Jij + ik (Uitgeverij Rubinstein, 2022) van Mark Haayema
• Tweede graad secundair onderwijs (3e en 4e klas middelbaar onderwijs): ‘Alsof iemand plots’ uit Ooit bouwden wij luchtkastelen (Pelckmans, 2022) van Evangeline Agape