NL | EN

Actueel

Het spook in Teylers huis 1

Het spook in Teylers huis genomineerd voor Thea Beckman prijs

Het Gouden Boekje Het spook in Teylers huis, geschreven door Jan Paul Schutten en geïllustreerd door Marloes de Vries, is genomineerd voor de Archeon Thea Beckman Prijs. De prijs wordt ieder jaar in Museumpark Archeon uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. Het spook in Teylers huis verscheen in samenwerking met het Teylers Museum ter gelegenheid van de opening van het Pieter Teylers Huis.

De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1500,- . Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000,-. Jeugdboekenauteur Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

In juni maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Op zaterdag 17 september 2022 wordt zowel de Archeon Thea Beckman Prijs 2022 als de Jonge Beckman 2021 uitgereikt in Museumpark Archeon uitgereikt. De Thea Beckman jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.