NL | EN

Actueel

 1

Anne Mieke Backer wint Karel van Manderprijs

Op 29 oktober 2021, de jaarlijkse Kunsthistorische Dag, werd de Karel van Manderprijs uitgereikt aan Anne Mieke Backer, voor haar boek Er stond een vrouw in de tuin (Uitgeverij De Hef, 2016). Deze prijs wordt jaarlijks door de VNK toegekend aan een waardevolle publicatie van een Nederlandse of in Nederland werkende kunsthistoricus. In 2017 werd aan dit boek ook al de Ithakaprijs toegekend.

Er stond een vrouw in de tuin is een uitgebreide en verhalende tocht door de geschiedenis van de Nederlandse tuin, vanuit het perspectief van de vrouw. De rol van de vrouw valt in kunsthistorisch onderzoek maar al te vaak weg, zeker binnen de ‘bermuda-driehoek’ van ontwerper, opdrachtgever en plattegrond. Anderzijds is het boek ook te lezen als een geschiedenis van de vrouw, gezien vanuit het perspectief van de tuin.

“Haar boek is een eerbetoon aan de vrouwen die landschappen hebben ontworpen en vormgegeven.” – Juryrapport Karel van Manderprijs 2021

In 2021 bracht Anne Mieke Backer het kinderboek Billy in het park van de graaf Van De Kadt z’n Ellebogen uit. Bekijk deze nu op de website van Rubinstein!