NL | EN
Uitgeverij  Volwassenen

Govert Jan Bach over Maarten Luther en Johann Sebastian Bach

Govert Jan Bach over Maarten Luther en Johann Sebastian Bach | 

In Govert Jan Bach over Maarten Luther en Johann Sebastian Bach zijn Luther en Bach twee genieën die de wereld bepalend beïnvloed hebben. Maarten Luther zette de wereldgeschiedenis op zijn kop toen hij het gevecht met de keizer en de paus durfde aan te gaan. Hij markeerde met zijn handelen de overgang van de duistere Middeleeuwen naar de moderne tijd. Twee eeuwen later was het Johann Sebastian Bach die fundamenteel de muziek bepaalde op een tot nu toe ongeëvenaard niveau. Relatief onbekend is dat J.S. Bach niet zonder Luther te denken valt. Bach werd door hem in denken en componeren ingrijpend beïnvloed.

Het luisterboek gaat in op de levens van beiden en belicht de musicus in Luther en de theoloog in Bach. Het staat stil bij het ernstige antijudaïsme van Luther in zijn nadagen en laat talloze muziekvoorbeelden horen met renaissance- en barokmuziek van verschillende uitvoerders en gaat gedetailleerd in op enkele Bach cantates, met name nummer 4, ‘Christ lag in Todesbanden’. Daarnaast bevat het luisterboek twee cd’s met de vier Lutherse missen van J.S. Bach in de uitvoering van Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent.

 • Amsterdam, 26 juni 2017

   

   

  Uitgeverij Rubinstein presenteert:

  govert jan bach over

  Maarten Luther en Johann Sebastian Bach

  twee grensverleggers

   

   

   

  Hierbij het nieuwe luisterboek van Govert Jan Bach vol informatie, uitleg en talloze muziekfragmenten: Govert Jan Bach over Maarten Luther en Johann Sebastian Bach – Twee grensverleggers. Luther veranderde het wereldtoneel sinds 1517 ingrijpend en liet een totaal nieuwe kerk, een in het Duits vertaalde bijbel en een vol gezangboek na. Tweehonderd jaar later krijgen deze kroonju-welen in de handen van J.S. Bach een geniale muzikale invulling.

   

  Het luisterboek bevat een uitgebreid hoorcollege met uitleg en talloze muziekfragmenten, aangevuld met twee cd’s met de prachtige uitvoering van de vier Lutherse missen onder leiding van Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent.

   

  Over Govert Jan Bach

  Govert Jan Bach (Den Haag, 7 mei 1947) is gespecialiseerd in het leven en de werken van componist Johann Sebastian Bach en auteur van luisterboeken over de Matthäus Passion, Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium. Sinds 2012 is hij programma-maker bij de Concertzender voor de dagelijkse uitzendingen Geen dag zonder Bach. Hij is verre familie van Johann Sebastian Bach.

   

  www.rubinstein.nl/govertjanbach

   

   

  boek + 4 cd’s | aantal pagina’s: 54 | luisterduur 4,5 uur | prijs: € 24,99 | ISBN 9789047622970 | verschijningsdatum: 29 januari 2017

   

   

  Wilt u beeldmateriaal ontvangen of een interview met Govert Jan Bach?  Neem dan contact op met Eva Brobbel via eva@rubinstein.nl of 020 4200 772.