NL | EN

Auteur, Illustrator

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg schreef en tekende veel prentenboeken, onder andere over Hondje, Balotje, Arno, Motta, Max van Mars en Mijn wonderlijke oom. Boeken die over de hele wereld aan populariteit winnen en die verhalen over bijzondere dieren, kinderen monsters en ooms.

Yvonne Jagtenberg was een paar jaar werkzaam in de beeldende kunst voordat ze de overstap maakte naar het schrijven en illustreren van kinderboeken. De karakters Arno, Balotje en Hondje (de enige echte) worden wereldwijd omarmd. De boeken van Arno en Balotje zijn in negen talen vertaald en onder meer verschenen in Japan en de Verenigde Staten. In 2002 ontving Jagtenberg het Charlotte Köhlerstipendium voor haar gehele oeuvre. Hondje, de enige echte werd vertaald in het Frans, verkozen tot één van de Best Verzorgde Boeken 2016 én bekroond met het Zilveren Penseel 2016.

‘Hondje, de enige echte vult het gat tussen prentenboeken en leesboeken. Een aanwinst dus en een genot om voor te lezen, zelfs aan kinderen die bang zijn voor honden. Of misschien juist voor hen.’ – Uit het Juryrapport Penselen en Paletten 2016.

‘De verhaaltjes over Hondje zijn dus enorm leuk. Maar bekijk de tekeningen ook aandachtig. De tekeningen van Hondje lijken op het eerste gezicht simpel, met eenvoudige vormen en felle kleuren. Maar dat is schijn, want over de tekeningen is eigenlijk heel goed nagedacht. De illustraties sluiten namelijk perfect aan bij de tekst. De avonturen van Hondje zijn onbezorgd, een beetje knullig en vrolijk. En ook van Jagtenbergs tekeningen word je gewoon heel blij. Kijk maar eens naar Hondjes trotse gezicht als hij denkt dat de blaadjes zo mooi geel worden van zijn plas. Of naar de grappige jasjes die Hondje aantrekt in de hondenkledingzaak en het verwarde gezicht dat hij daarbij trekt: Hondje vindt het maar niks!’ – Leesfeest.