NL | EN

Auteur, Voorlezer

Mark Haayema

Mark Haayema

Mark Haayema is geboren in 1985 in Hardenberg. Hij woont en schrijft in Soest. In 2011 verscheen zijn eerste prentenboek. Naast kinderboeken schrijft Mark theatervoorstellingen voor onder anderen Herman van Veen en Kikker. Ook is hij als acteur en poppenspeler te zien (geweest) in bijvoorbeeld Sesamstraat, Woezel & Pip en Alfred J. Kwak, Het Klokhuis, Koekeloere, War Horse en Ja zuster, nee zuster.

Mark Haayema vindt het fijn als zijn verhalen aanzetten tot denken. Ze moeten leuk zijn, spannend, grappig, maar mogen best wat aantippen. Zijn prentenboek Johannes de Parkiet, een boek over wennen aan vreemde vogels, was kerntitel voor de Kinderboekenweek 2018.

Aanzetten tot nadenken… precies dat is wat Johannes de parkiet doet. En niet zomaar iets. Het thema is actueel. Het speelt in op de angst om ruimte kwijt te raken aan vluchtelingen, aan mensen die anders zijn dan alles wat we kennen. De schrijver laat in dit verhaal niet alleen zien wat een kleine moeite het is om wat ruimte in te leveren. Hij laat ook zien dat het best logisch is dat je dat even spannend vindt. En ook dat je geen keus hebt. ‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. Of je nu wilt of niet.’

Zijn prentenboek De ander & de een gaat over mogelijke oplossingen om het met elkaar uit te houden. Zijn nieuwste prentenboek In de kelder staat een huis gaat over je fantasie; Met fantasie ben je nooit alleen. Dit boek verscheen bij de gelijknamige voorstelling (2+) Van TG Winterberg. Een initiatief van Marlyn Coetsier. Vanaf september 2018 in het theater.

​Meer informatie over Mark of de theatervoorstellingen? Kijk op www.markhaayema.nl