NL | EN

Case Het Muizenhuis

Het Muizenhuis 31

Luisterfragment

Het Muizenhuis - een internationaal fenomeen

Het eerste boek van over het Muizenhuis verscheen in 2011. Het huis bestaat echt en is gemaakt door Karina Schaapman. Ze werkte er ruim drie jaar aan. Het is gemaakt van kartonnen dozen en papier-maché. Er worden nog steeds kamers en ruimtes bijgebouwd voor nieuwe boeken.

Het Muizenhuis is inmiddels uitgegroeid tot een (internationaal) fenomeen. De boeken zijn vertaald in meer dan 20 talen, er is merchandising zoals knuffels, rammelaars, briefkaarten, bouwpakketten en nog veel meer!

Wil je het echte Muizenhuis komen bekijken, kom dan naar de OBA in Amsterdam. Of in de Muizenhuis winkel & werkplaats in de Amsterdamse Jordaan!

Delen
Klok Slinger Uurwijzer Minutenwijzer

Het Muizenhuis boeken

De muizenvrienden Sam en Julia spelen de hoofdrol in de Muizenhuis boeken. De wereld van het Muizenhuis is uniek en is ontworpen door Karina Schaapman. Ze werkte er meer dan vier jaar aan. Het huis is drie meter hoog en 2 meter breed en is gemaakt van kartonnen dozen en papier-maché. Voor het interieur is gebruik gemaakt van authentieke stoffen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig en van allerlei soorten afvalmateriaal.

Sam en Julia leven in het huis en kennen iedereen die er woont. Door hun ontdekkingstochten leert de lezer van de boeken alle facetten kennen, die het huis rijk is. Van de slager en bakker, tot de schoolklas en de klompenmaker. Alle kamertjes en ruimtes zijn met zoveel aandacht en liefde gemaakt dat een ieder zijn ogen uitkijkt. Telkens weer.


Muizenhuis hebbedingen

Naast prentenboeken zijn er nog veel meer Muizenhuis artikelen verkrijgbaar; zo zijn Sam en Julia als pluche te koop.

Ook populair zijn de afgeleide boeken: blokboekjes, luisterboeken, een traktatiebox met 8 miniboekjes om uit te delen als je jarig bent, een puzzelboek en een ABC-boek met stickers.

Voor de liefhebbers zijn er er bouwsets waarmee kamertjes gebouwd kunnen worden. Er zijn meubeltjes die je zelf in elkaar zet en verft. Wij werken samen met onze Duitse uitgeverij voor deze bouwboeken en met Studio Schaapman.

Windmolentje

Prijzen

Het Muizenhuis - Sam & Julia ontving
  • De Zilveren Penseel, 2012
  • Leespluim, 2012
  • Gouden Boek, 2015
Het Muizenhuis - Sam & Julia in het theater was
  • Best Verzorgde Boek, 2012
De Muizenhuis-app won de Gekko
  • Beste interactieve spin-off van een kinderboek, 2015 (uitgereikt door CPNB)
Het Muizenhuis
  • De Spaanse editie van 'Het Muizenhuis - Sam & Julia' won in oktober 2016 de prijs voor mooist geïllustreerde kinderboek, 2016.

Je moet wel van steen zijn om zonder vertedering door de boeken te bladeren met die prachtige foto's van lieve muisjes in rommelige poppenhuiskamertjes

Joost van Velzen, Trouw
Kroonluchter

Succes in het buitenland

De boekrechten zijn verkocht aan vele landen. Wij werken samen met de mooiste uitgeverijen over de hele wereld: Gallimard in Frankrijk, Oetinger/Ellerman in Duitsland, Media Rodzina in Polen, Blackie Books in Spanje, Moonhak in Zuid-Korea. Over de hele wereld genieten kinderen van Sam & Julia. Van Brazilië tot in Vietnam. Van Zuid-Afrika tot in China.

Samenwerking:

Klokhuis en Rubinstein

Op 2 januari 2018 was het Klokhuis te gast bij het Muizenhuis. Hoe maakt Karina Schaapman haar prachtige muizenhuizen? Pascal leert van Karina hoe je van een kartonnen doos en papier-maché verschillende kamers kunt maken. Hij gaat helemaal los.

Meer info
Het Muizenhuis 32
Plankje
Samenwerking:

GRID Animation en Rubinstein

De succesvolle boekenreeks van Studio Schaapman zal begin 2019 de overgang naar het scherm maken. In een serie van 52 animaties van 7 minuten worden Sam & Julia tot leven gewekt met behulp van de meest geavanceerde animatietechniek. Rubinstein Pictures neemt de productie en distributie voor zijn rekening.

Mouse Mansion animation Grid
Plankje
Samenwerking:

Nu in het theater door heel Nederland en België: Het Muizenhuis en Rubinstein

Een muzikale theatervoorstelling voor kinderen. Theatermaaktster Mariska Simon trekt alle registers open en neemt jong en oud mee in het verhaal van Sam en Julia. Kijk voor de speellijst op www.kleinamsterdamproducties.nl

Een productie van Klein Amsterdam Producties & Bureau Vanaf 2.

Meer info
Het Muizenhuis 21
Plankje
Samenwerking:

Openbare Bibliotheek Amsterdam en Rubinstein

Het echte Muizenhuis kun je bezoeken in de Openbare Bibliotheek naast het Centraal Station in Amsterdam. Het Muizenhuis staat daar in een glazen vitrine op de kinderafdeling, en trekt per jaar vele duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Meer info
Het Muizenhuis 11
Plankje
Samenwerking:

Kasteel Groeneveld en Rubinstein

In 2012-2013 was er de grote doe-tentoonstelling van Het Muizenhuis op de hele zolder van Kasteel Groeneveld met nagebouwde kamers waar je doorheen kon lopen.

Meer info
Het Muizenhuis 22
Plankje