NL | EN
Uitgeverij  Volwassenen
Werk

Werk

 • Auteur

  Josse de Pauw

 • Illustrator

 • Voorlezer

  Josse de Pauw

 • Muzikanten

  Corrie van Binsbergen

 • Duur

  1 uur 8 min | 63 MB

 • Prijs

  11.99

 • ISBN

  9789054441434

Bestel dit boek

Een combinatie van literatuur en muziek, verhalen verteld en gespeeld vol zelfspot, droge humor en stilistisch meesterschap.

Een combinatie van literatuur en muziek
Verhalen verteld en gespeeld
Live opgenomen in het Bimhuis te Amsterdam, 18 mei 2005
Composities, samenstelling en productie Corrie van Binsbergen

Werk van Josse De Pauw is een veel bekroonde bundeling van notities, aanstekelijke beschouwingen, dagboekfragmenten, theaterstukken en verhalen. Eén ding hebben ze gemeen: zelfspot, droge humor en stilistisch meesterschap.

Samen met een muziekensemble onder leiding van Corrie van Binsbergen speelde Josse de Pauw scènes uit Werk. Aldus ontstond een adembenemende combinatie van literatuur en muziek.

Improvisatietrio
Tobias Delius – tenorsax & klarinet
Wilbert de Joode – bas
Alan ‘Gunga’ Purves – percussie
Strijktrio
Tineke de Jong – viool
Baptist Kurvers – altviool
Marjolein Meijer – cello
‘Brug’trio
Jan Willem van der Ham – fagot & altsax
Albert van Veenendaal – (prepared) piano
Corrie van Binsbergen – gitaar

Inhoudsopgave
Intro
Inspiratie
Notitie 78
Notitie 3
Hana 6 en notities 64, 66, 68, 70, 72
Notitie 89
Notitie 38
Uit: ‘Weg’
Notitie 51
Notitie 20
Hana 5
Uit: ‘Larf’
CUT!

Over de auteur
Josse De Pauw (1952) is acteur, regisseur en auteur. Na het beëindigen van zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel richtte Josse De Pauw de legendarische theatergroep ‘Radeis’ op. Later legde hij samen met Hugo De Greef de basis van de structuur ‘Schaamte’, waaruit later het Kaaitheater zou ontstaan. Zijn toneelstukken Weg en Larf waren internationale successen en werden in 2000 met de Océ Podium Prijs bekroond.

Als acteur werkte hij samen met de filmregisseur Dominique Deruddere voor Wait until spring, Bandini (1989), Hombres Complicados (1997) en Iedereen beroemd (2000). Deze laatste film kreeg een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film. Met regisseur Jaco van Dormael werkte hij samen aan de film Le Huitième Jour (1996). In 2001 publiceerde hij het autobiografisch boek Werk, een verzameling van verhalen, anekdotes en theaterteksten. Van juli 2000 tot juni 2005 was Josse De Pauw artistiek leider van Het Net in Brugge; van juli 2005 tot juni 2006 was hij artistiek leider van het Antwerps Toneelhuis.

Gitariste/componiste Corrie van Binsbergen (1957) studeerde een jaar filosofie, tijdens de vooropleiding conservatorium. Zij voltooide haar studie klassiek gitaar aan het Utrechts Conservatorium in 1983. Ze speelt akoestisch en elektrisch gitaar en basgitaar, en is actief op een zeer breed terrein in de muziek: pop, jazz en geïmproviseerde muziek, theater- en dansproducties, sessiewerk, TV-shows en zelfs het circus. Die brede muzikale achtergrond vindt zijn weerklank in haar muziek en die is daardoor niet direkt in een bestaande categorie onder te brengen. Het is een synthese van jazz, rock, gecomponeerde en improvisatiemuziek, waarbij het spanningsveld tussen discipline en exactheid (kenmerk van hedendaags gecomponeerd en sommige popmuziek) en vrijheid en flexibiliteit (vanuit de jazz en improvisatiemuziek) opgezocht wordt.

In 1986 richtte ze haar band ‘Corrie en de Brokken’ op en deed hiermee veel succesvolle optredens (o.a. North Sea, diverse radio- en TV opnamen). De eerste ‘editie’ Brokken speelde van 1986 tot 1991 en bracht de CD Alles beweegt uit. De tweede editie speelde in 1995/1996 en bracht de CD Live! uit (Beide CD’s bij BV Haast). In 1996 initieerde Corrie van Binsbergen een uniek project: Corrie en de Grote Brokken, een samenwerkingsverband tussen kopstukken uit de pop- en jazzwereld. In dat jaar richtte zij tevens de Stichting Brokken op.

CVB ontving in 1999 de VPRO/Boy Edgar prijs vanwege haar creativiteit, vakmanschap en veelzijdigheid. Deze prijs (€ 12.500,- en een plastiek van Jan Wolkers) is de belangrijkste nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek en wordt gezien als een oeuvreprijs.

Corrie van Binsbergen heeft een eigen website op www.corrievanbinsbergen.com.

Recensies
Over Werk schreef de pers: ‘Daar word ik jaloers van, dat had ik zelf willen schrijven. (Max Pam in HP/De Tijd)’

‘Werk is een ontzettend grappig boek. Het leukste wat ik sinds lang gelezen heb.’ (Tom Lanoye)