NL | EN
Uitgeverij  Volwassenen
Sprong in het heelal – Mars slaat toe

Sprong in het heelal 3 – Mars slaat toe

 • Auteur

  Charles Chilton

 • Samenstellers

  Leon Povel

 • Duur

  12 uur 42 min

 • Prijs

  33.99

 • ISBN

  9789047601739

Bestel dit boek

De aarde wordt bedreigd door een invasie van Marsbewoners. Er wordt een nieuwe expeditie naar Mars gestart om achter de exacte plannen van de Marsianen te komen. Beroemd hoorspel uit de jaren vijftig.

Sprong in het heelal is het meest succesvolle sciencefictionhoorspel op de Nederlandse radio. Het werd, tussen 1955 en 1958, in drie langlopende series door de KRO uitgezonden, te weten: Serie 1 – Operatie Luna, Serie 2 – Het Marsmysterie en Serie 3 – Mars slaat toe. Sindsdien zijn de series meermalen herhaald.

Het uit drie series bestaande feuilleton werd gebaseerd op het BBC-hoorspel Journey into space van de Engelse schrijver Charles Chilton. In Nederland werd het, vertaald door Eddy Franquinet alias P.R.O. Peller en geregisseerd door Léon Povel, uitgezonden vanaf 1955. Dat was vlak voordat de space-race tussen de VS en de Sovjet Unie op het punt stond los te barsten. De NASA werd opgericht en de Sovjet Unie zou weldra de kunstmaan Spoetnik in een baan om de aarde brengen. Over wat er zich in de ruimte af zou spelen gingen kortom de wildste geruchten.

Dit luisterboek bevat de complete derde serie Mars slaat toe. We schrijven 15 april 1972. De expeditievloot onder leiding van kapitein Jeff Morgan gaat, na een avontuurlijk bezoek aan Mars, overhaast terug naar de aarde. De bemanning heeft tot haar ontsteltenis ontdekt dat op Mars snode plannen worden gesmeed voor een invasie van de aarde. Dit door een zogenaamde ‘vijfde colonne’, bestaand uit Martianen en ‘aangepaste’ gevangen mensen. Tijdens een tussenlanding op de maan brengt de bemanning verslag uit, maar ze wordt niet geloofd. Er zit niets anders op dan opnieuw met een vloot naar Mars af te reizen. Wat volgt zijn huiveringwekkende avonturen. Slagen Jeff Morgan en zijn mannen er in de aarde te behoeden voor de ondergang?

Sprong in het heelal bevat ruim 100 speciaal voor de serie ontworpen ruimtegeluiden. Het boeiende van dit verhaal is, dat de fantasie steeds wortelt in wetenschappelijke feiten en theorieën, waardoor alle gebeurtenissen voor ons gevoel binnen de sfeer van het mogelijke liggen, al lijken zij vaak ongerijmd en gedurfd.

Sprong in het heelal 3 Mars slaat toe werd uitgezonden door de KRO tussen 22 september 1957 en 16 februari 1958. Deze luisterboek productie is tot stand gekomen i.s.m. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.