NL | EN
Uitgeverij  Actueel

Het Muizenhuis – De haven

 • Auteur

  Studio Schaapman

 • Illustrator

 • Fotograaf

  Allard Bovenberg

 • Leeftijd

  3+

 • Prijs

  € 19.99

 • ISBN

  9789047625209

Bestel dit boek

Het Muizenhuis – De haven |

In Het Muizenhuis – De haven Sam en Julia gaan op bezoek bij Opa Zeeman in De haven. Daar is van alles te ontdekken en te doen, want het is havenweek. Tijdens de havenweek komen er boten uit verre streken de oogst afleveren. Om dat te vieren wordt er in de haven een heuse bootjesrace georganiseerd. Ome Jan (die alles kan) leert Sam en Julia hoe ze zelf een boot kunnen bouwen van oude flessen en planken.

De boot lijkt goed te drijven, maar tijdens de race gaat er van alles mis! Gelukkig geeft Julia nooit op en heeft Sam voor elk probleem een  slimme oplossing. Maar of de race nog nog te winnen is…

 

 • Veel mensen kennen het Muizenhuis als één huis, van drie meter hoog en twee meter breed, bestaande uit verschillende kamers, winkels en fabrieken. Karina Schaapman gebruikte het als decor voor haar eerste Muizenhuisboek. Met de totstandkoming van dit boek over de haven is het Muizenhuis nu uitgegroeid tot een heuse wereld: met straten, grachten, steegjes en kades.

  De bouw van de haven nam ongeveer twee jaar tijd in beslag. Zowel Karina Schaapman als haar zoon Tom werkten dagelijks aan de decors. In totaal is er ongeveer twintig meter kade gebouwd en een gelijke hoeveelheid water. Zowel de pakhuizen als het water zijn losse elementen die tijdens de fotografie van het boek aan elkaar werden geschoven. Zo konden er veel verschillende scenes worden gecreëerd. Het Muizenhuis is gebouwd van kartonnen dozen, verschillende soorten afvalmateriaal en papier-maché. Zo ook de haven en het water. De boten zijn gemaakt van karton en papier en de karakteristieke brug van ijscostokjes. Voor dit boek zijn veel Amsterdamse havenaanzichten als inspiratiebron gebruikt, zoals de scheepswerf aan de Oostenburgergracht en de ophaalbrug over de Amstel. Ook de gevels van de pakhuizen zijn gebaseerd op Amsterdamse grachtenpandjes. Daarnaast is er tijdens de bouw natuurlijk ook veel fantasie gebruikt. Kijk maar eens goed naar de elementen waaruit de maisfabriek bestaat.

  In ieder boek komen oude ambachten aan bod. In dit boek is dat onder andere de touwslagerij, waar kinderen kunnen zien hoe touwen worden gedraaid. Ook leren lezers in dit boek de pieremegoggelrace kennen; een oude traditie die nog regelmatig in verschillende steden in Nederland wordt georganiseerd.

  Gefotografeerd door Allard Bovenberg.