NL | EN
Uitgeverij  Volwassenen
Donderdagmiddag. Halfvier

Donderdagmiddag. Halfvier

 • Auteur

  Kristien Hemmerechts

 • Illustrator

 • Voorlezer

  Kristien Hemmerechts

 • Prijs

  20.99

 • ISBN

  9789081139571

Bestel dit boek

‘Dit is een boek over kinderen. Over mensen die kinderen willen maar ze niet kunnen krijgen, of ze kunnen krijgen maar ze niet willen, of ze krijgen zonder ze te willen, of ze willen en ook krijgen. En omdat het een boek over het hebben en krijgen en willen van kinderen is, is het ook een boek over liefde, en over het maken van die kinderen, dat soms in liefde gebeurt, soms ook niet. Ik heb dit boek geschreven omdat ik stilaan geloof dat de belangrijkste relatie die een mens in zijn of haar leven kan hebben, die met zijn of haar kinderen is, ongeacht het succes of het falen ervan. Meer en meer geloof ik dat ouders onvoorwaardelijk van hun kinderen moeten houden, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Dit boek is dan ook opgedragen aan alle kinderen, en dus aan ieder van ons.’ (Kristien Hemmerechts).

Kristien Hemmerechts (1955) studeerde Germaanse filologie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (thans Katholieke Universiteit Brussel) en aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Zij volgde het eerste gedeelte van de doctorale studie aan het Instituut voor Algemene Literatuurwetenschap, Universiteit van Amsterdam. Na een verblijf in het buitenland werd zij assistente Engelse literatuur en Engelse taal aan UFSAL, thans K.U. Brussel. Op 15 januari 1986 promoveerde zij met een studie over het werk van de schrijfster Jean Rhys. Sinds oktober 1992 is zij hoofddocente Engelse literatuur aan de K.U. Brussel. In 1986-1987 (tweede semester) en 1987-1988 (tweede semester) was zij als vrije assistente aan de K.U. Leuven verantwoordelijk voor een seminarie over feminisme en literatuur (binnen de afdeling Engelse literatuur). In 1988-1989 was zij als gastdocente aan de UIA verantwoordelijk voor de cursus feministische literatuurtheorie. Zij verbleef als gastschrijfster aan de Universiteit van Kaapstad (UCT), aan de universiteit van Leiden (RUL) en aan de Universiteit van Berlijn. Sinds februari 1999 doceert zij ook wereldliteratuur aan de studenten drama van het conservatorium Antwerpen en Studio Herman Teirlinck (Hogeschool Anwerpen).

Kristien Hemmerechts schrijft al jaren regelmatig recensies over Engelstalige literatuur voor Vlaamse en Nederlandse kranten (De Morgen, HP/De Tijd, Vrij Nederland, De Standaard, Nieuw Wereldtijdschrift). In de periode september 1995- juni 2000 schreef zij om de twee weken een column voor de krant De Morgen. Zij is ook de auteur van een aantal romans verhalen, reisverhalen en essays, die verschenen zijn bij de uitgeverijen Houtekiet, De Arbeiderspers en Atlas. Zij geeft regelmatig lezingen en voordrachten over haar eigen werk en over literatuur in het algemeen. Verder heeft ze een aantal scenario’s geschreven voor korte films (die verfilmd zijn), en de roman Anna Karenina bewerkt voor toneel (in opdracht van het Ro-theater, Rotterdam). Zij heeft verschillende Engelstalige auteurs geïnterviewd voor de krant of de televisie. Romans van haar zijn vertaald in het Duits, het Frans en het Russisch. Long Ago is een verhaal van haar dat voor The Literary Review in het Engels werd vertaald.