NL | EN
Uitgeverij  Volwassenen
Biels & Co

Biels & Co

 • Auteur

  Jan Moraal

 • Illustrator

 • Voorlezer

  Ko van Dijk, Mathé Verdaasdonk, Fiet Koster

 • Duur

  6 uur 50 min | 291 MB

 • Prijs

  19.95

 • ISBN

  9789047601623

Bestel dit boek

De AVRO-serie werd tussen 1968 en 1972 wekelijks uitgezonden en ging over de beslommeringen van aannemersbedrijf “Biels & Co” waar aan het begin van de werkdag de belevenissen van het afgelopen weekeinde of de vorige dag ter sprake kwamen. Ko van Dijk is de bulderende aannemer August Biels die altijd in de problemen komt omdat hij op alles en iedereen commentaar heeft.

Deze onuitstaanbare en pedante, maar toch joviale Biels met zijn brullende lach is de unieke schepping van de scenarioschrijver Jan Moraal, maar wordt vooral tot leven gebracht door Ko van Dijk. Hij wordt omringd door Fiet Koster als secretaresse Eline ter Helle, Frans Koster als architect Koen – Pol – Polleman en Mathé Verdaasdonk als de anarchistische neef Evert Biels. In de serie waren altijd slechts vier personages te horen. Alle andere figuren werden besproken, maar kwamen zo regelmatig terug dat het leek alsof ze echt aanwezig waren. De hoorspelen werden, voor publiek, opgenomen in Theater Pepijn in Den Haag. Voor degelijke uitvoering en verantwoorde vormgeving, beleefd aanbevelend: Biels & Co!

Biels & Co is het vervolg van de hoorspelserie Koek en ei en werd door de Avro uitgezonden tussen 1968 en 1973. Van de ongeveer 200 uitzendingen zijn helaas maar weinig professionele opnames bewaard gebleven. In dit luisterboek vindt u achttien afleveringen die werden uitgezonden tussen 4 oktober 1971 en 8 mei 1972.

Regie: Jo Visser jr. In samenwerking met Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de AVRO.

Zie ook de speciale fansite Biels & Co met feiten, trivia en achtergrondinformatie.

Over de auteur
Jan Moraal, auteur van de radiostrips – hij vond ‘hoorspel’ een te beperkte omschrijving – Biels & Co en Koek & ei, was een tekstuele duizendpoot. Hij maakte naam met honderden radioproducties, waarvan de hoorspelserie Koek & ei (geschreven samen met Geert Elfferich, waarin onder anderen Conny Stuart, Joop Doderer en Johan Kaart de vaste acteurs waren) wellicht de bekendste was. Hij werd in 1928 geboren in Velsen, en al op 19-jarige leeftijd produceerde hij zijn eerste hoorspel. De legendarische VARA-regisseur G. de Vries jr. herkende het talent en liet het hoorspel twee keer herschrijven voor hij het goedkeurde. Althans, hij dacht dat het herschreven was, maar volgens de overlevering kreeg hij drie keer exact dezelfde hoorspeltekst voor zich. Hoe dan ook, de VARA nam Moraal in dienst als vertaler en bewerker van hoorspelen. Via de jeugdafdeling was hij in de (pionier)jaren vijftig ook nog voor de televisie actief (Mallemolen). In diezelfde periode en bij dezelfde omroep ontmoette hij ook zijn latere echtgenote, met wie hij twee kinderen kreeg.

In 1956 verruilde Moraal de VARA voor de AVRO, met onder meer vijf jaar Koek en Ei tot gevolg. Ook maakte hij voor de AVRO radioprogramma’s als het humoristische Vanavond Laat (onder de naam Lubbert), samen met Dick Poons, wekelijks in het uur voor Candlelight op Hilversum 3. En de (radio)journalist Jan Moraal werkte onder meer voor AVRO Magazine, AVRO’s Radio Journaal en Slag bij Nieuwspoort. Achter de schermen was hij ook betrokken bij de bekende televisieactie Open het dorp; de oproep om luciferdoosje met geld in te leveren, ontsproot aan zijn brein.

De enorme schrijfdrang, die Jan Moraal dagenlang zware shag en Kelly light rokend in zijn ‘hok’ hield, beperkte zich bepaald niet tot de Gooise media. Zo schreef hij eind jaren zestig columns voor De Telegraaf (onder de naam Moeilijk Heden) en hij was tot kort voor zijn overlijden de vaste dagdichter van het Nieuwsblad van het Noorden (onder de titel Moraal van de Dag). In 1982 constateerden de artsen een agressieve vorm van longkanker, en acht maanden later overleed Jan Moraal, slechts 54 jaar oud. (Bron: www.bielsenco.nl)