NL | EN
Uitgeverij  Volwassenen

Altijd piano

 • Auteur

  Ellen van Lelyveld

 • Prijs

  20.99

 • ISBN

  9789047617396

Bestel dit boek

Altijd pinao – Muziek in het leven van Hella Haasse |

In Altijd piano – Muziek in het leven van Hella Haasse geeft oudste dochter Ellen van Lelyveld een inkijkje in het privéleven van de familie Van Lelyveld-Haasse. Leidraad hierbij vormt de muziek die in huis een belangrijke rol speelde. De meeste publicaties over Hella Haasse zijn tamelijk eendimensionaal van toon. Immer bewonderend en beschaafd, soms zelfs enigszins geëxalteerd en hoogdravend. In Altijd piano worden juist de huis-, tuin- en keukensituaties beschreven. Daarnaast bevat dit boek twee cd’s met pianomuziek van onder meer Rachmaninov en Debussy en vocaal repertoire van onder andere Poulenc. Naast Ellen van Lelyveld is ook tenor John van Halteren in solistisch repertoire te horen. Ook bevatten de cd’s de gesproken inleidingen van Hella Haasse die zij hield tijdens De muzikale wereld van Hella Haasse (2001).

Ellen van Lelyveld (1947), oudste dochter van Hella Haasse, studeerde piano aan het Amsterdams Conservatorium. Zij werkte mee aan diverse kamermuziekconcerten. Daarnaast is ze ruim dertig jaar als docent verbonden geweest aan het Artez Conservatorium.

 • ‘Pianiste Ellen van Lelyveld heeft het duidelijk verdomd om net als haar vader in de schaduw van haar moeder Hella Haasse te blijven. Op twee bijgevoegde cd’s horen we háár spelen en op de cover staat háár portret. Ze laat het contrast zien tussen Haasse’s publieke persoonlijkheid en haar privé manier van doen.’ Van Lelyveld bekritiseert degenen die daar in trapten en ‘altijd bewonderend en beschaafd, soms zelfs enigszins geëxalteerd en hoogdravend’ over Haasse schreven. Daar wilde ze iets ‘gewoons’ tegenoverstellen. Het resultaat is een elegante wraakoefening.’ – Elsbeth Etty, NRC Handelsblad

  ‘Een ongewoon mooi portret van een gewone vrouw en moeder.’ – Aleid Truijens

  Altijd piano voegt een nieuwe dimensie toe aan het werk en leven van Hella Haasse.’ – Willem Nijholt